Vergroot je assertiviteit en bewaak je eigen grenzen

Assertief zijn zorgt ervoor dat je grip hebt op je agenda, niet voortdurend werk mee naar huis neemt of je weekenden te vol zitten met sociale verplichtingen. Assertiviteit helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen vragen of uitnodigingen waar je geen tijd voor of zin in hebt. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen werk én krijgt meer tijd voor dingen die jij belangrijk vindt. Je moet assertief zijn om je eigen grenzen te bewaken en ervoor te zorgen dat je baas bent over je eigen tijd en bezigheden. Er is altijd wel iemand die je vraagt even te helpen of je uitnodigt voor nóg een vergadering, bijeenkomst of verjaardag. Maar goed nieuws: assertiviteit vergroten kun je leren!

Assertief zijn kun je leren

Assertiviteit is bedenktijd vragen

Assertief zijn kun je leren. Wanneer je weet dat je te vaak ‘ja’ zegt, bouw dan een rem in. Je vergroot je assertiviteit door bij elke vraag of verzoek om bedenktijd te vragen. Het helpt als je van tevoren een vaste zin bedenkt en laat weten wanneer je zult reageren. Met bedenktijd geef je jezelf de ruimte om te bepalen waar je precies ‘ja’ of ‘nee’ tegen zegt. 

Vragen om bedenktijd helpt je om assertief te worden:

  • Mag ik hier even over nadenken?
  • Heb je direct een antwoord nodig?
  • Kan ik hier later op terugkomen?

Assertiviteit is duidelijk zijn

Assertiviteit is soms nee zeggen tegen een uitnodiging of een vraag. Dat kost je meestal geen moeite als het om iets kleins of vrijblijvend gaat. Maar wordt lastiger om ook assertief te zijn als de ander aandringt of gaat smeken. En soms stellen mensen de vraag zo dat het bijna vanzelfsprekend is dat je ja zegt. Om ook dan assertief te zijn en je eigen grenzen te bewaken moet je stevig in je schoenen staan. Je moet dan heel duidelijk en beslist overkomen om ervoor te zorgen dat je niets tegen je zin in gaat doen. Dus kijk de ander aan en draai er niet omheen. Zeg op een vriendelijke en besliste manier ‘nee’ en geef daarna als je dat wilt daarna pas een toelichting.

Assertiviteit is jezelf niet hoeven verantwoorden

De grootste valkuil bij assertief zijn is dat je gaat vertellen waarom je dit keer ‘nee’ zegt. Je bent de ander geen uitleg verschuldigd. Soms gaat het niemand iets aan waarom je geen tijd, zin of ruimte hebt in je agenda. Maar je voorkomt ook dat de ander met je in discussie gaat en je overhaalt om alsnog overstag te gaan. Hou het dan ook kort als je toelichting wilt geven of wees vriendelijk door een alternatief te geven.

Assertief zijn is ook feedback geven

Assertief zijn is soms best lastig, zeker als iemand blijft aandringen. Zie dat dan maar als extra kans om te oefenen met assertiviteit. Benoem jouw irritatie en geef de ander feedback.

Wil je leren om vaker nee te zeggen? Doe mee aan de training Assertiviteit!